cid:<a href=[log in to unmask]">

 

Hej!

Här kommer nya numret av Tentakel där du kan läsa det mesta om årets ansökningsomgång inom naturvetenskap och teknikvetenskap på Vetenskapsrådet. Över 400 forskare får pengar.

Hälsningar Eva Barkeman

Redaktör

  

 

Mer ur innehållet:

 

Nästa år blir Open Access ett krav

Från och med nästa års utlysning ska den forskning som helt eller delvis finansieras från Vetenskapsrådet publiceras enligt Open Access (OA), det vill säga fritt tillgängligt för alla.

– Forskningen är ju redan betald via skatten. Då ska också alla ha rätt att ta del av den gratis, menar Håkan Billig, som har uppdraget att driva frågan på Vetenskapsrådet.

Läs mer

 

Hon gör biomaterial som härmar naturen

Grattis Kristina Nilsson Ekdahl, professor i immunologi i Kalmar, som får ett bidrag på 4,163 miljoner kronor till projektet "Biokompabilitet hos ytor i kontakt med blod – hur gör naturen."

Läs mer

 

"Partikel-Janne" vill återanvända kärnavfall

Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH, får 36 miljoner kronor för projektet "GENIUS" under fyra år. Han är en av nio huvudsökande som beviljas rambidrag inom regeringens satsning på strategisk energiforskning.

Läs mer

 

Foassen som söker vårt ursprung

Thijs Ettema vid Uppsala universitet forskar för att bringa klarhet i vårt förflutna, närmare bestämt i våra eukaryota cellers ursprung. Nu får han 4,8 miljoner kronor i forskningsstöd – och en tjänst som forskarassistent.

Läs mer

 

 

DEBATT

Ökad flexibilitiet vid akademin skulle locka fler från industrin

Ett mer flexibelt system där relevant bakgrund och erfarenhet påverkar lönen, samt ökad generositet vad gäller doktorandtjänster med social trygghet skulle förmodligen få fler erfarna och inspirerande forskare med industribakgrund att doktorera och bidra till universitetets verksamhet. En vinst för akademin, industrin och sådana som jag, skriver Uppsala-doktoranden Anna Karin Belfrage.

Läs mer

 

 

RECENSION

Galileos teleskop – instrumentet som förändrade världen

Det är onekligen en hisnande känsla att betrakta ett av Galileos vackert smyckade originalinstrument med vetskapen om vilken enorm betydelse det har haft för hela vår världsbild. Jag rekommenderar varmt ett besök på denna fantastiska utställning, skriver recensenten David Edvardsson.

Läs mer

 

 

---

Tidningen kommer ut en gång i månaden.

Om du inte vill ha fler löpsedlar från Tentakel, skicka ett e-brev till [log in to unmask]" title="mailto:<[log in to unmask]>"><[log in to unmask]>

------------------------------------------------------------------------

Tentakel – en nättidning